4-5-6-7 juli 2013/ Dokje van Perry, Scheldekwartier, Vlissingen

Het Geluid Van Water
De kracht van de onderstroom

Op het moment dat het dok weer langzaam volloopt met water wordt de keuze onvermijdelijk: rotten we weg op het land of toch… op het water?

Exclusief voor Festival Onderstroom in Vlissingen: Het Geluid Van Water in Het Dokje van Perry.

Van 4 tot en met 7 juli brengen muziektheatergroep BOT, regisseur Vincent de Rooij (Dogtroep) en beeldend kunstenaar Stan Wannet het oudste droogdok van Nederland en West-Europa weer tot leven met een speciale locatievoorstelling vol muziektheater en machines.

Het Dokje van Perry dankt zijn naam aan de Brit John Perry. Beide kennen een verleden aaneengeschakeld door obstakels. Perry verliest als aanstormend zeeheld al snel zijn rechterarm in een gevecht, maar krijgt alsnog het gezag over een slagschip. Deze verliest hij vervolgens prompt in een zeeslag. Na tien jaar gevangenschap wegens lafheid wordt de zeeman gratie verleend: hij krijgt een opdracht als waterbouwkundige in Vlissingen en bouwt er in 1705 het droogdok.

Dit majestueuze bouwwerk staat echter geen beter lot dan zijn schepper te wachten. Al bij ingebruikname wordt het eerste lek ontdekt en paalworm helpt het dok verder naar de verdommenis. John Perry zit inmiddels als bouwmeester in Sint Petersburg, maar keert berooid en met syfilis terug naar de lage landen. Daar kan zijn droogdok de tand des tijds maar moeilijk doorstaan. Twee eeuwen later wordt het grootse bouwwerk volgestort met zand. Nu, anno 2013, wordt het historische dokje volledig in ere hersteld. Het zal niet lang meer duren tot de zilte zee opnieuw Het Dokje van Perry binnenstroomt.

Tijdens Festival Onderstroom klinkt in het dok Het Geluid Van Water, een speciale locatievoorstelling van muziektheatergroep BOT en productiehuis Oost-Nederland. Met uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie brengt BOT Het Dokje van Perry geheel op eigenzinnige wijze tot leven. Een voorstelling over geluk en ongeluk die zich als de getijden afwisselen, over het verlangen om uit te varen en over alle obstakels die dit verlangen in de weg staan. Bepalen wij zelf de koers die we varen, of hebben we ons slechts te schikken naar het lot zoals John Perry eeuwen geleden al deed?

Het Geluid Van Water wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met BOT, Festival Onderstroom en de Cultuurwerf. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Damen, AVV beheer bv, Amels, Van der Straaten, ME vastgoed & TSA.

Locatie: Het Dokje van Perry, Scheldekwartier Vlissingen
4 juli 20.30 uur
5 juli 15.30 uur / 20.30 uur
6 juli 15.30 uur / 20.30 uur
7 juli 15.30 uur

Entree: € 12,50 | Voor alle leeftijden
Duur voorstelling: ± 45 minuten
De reeks locatievoorstellingen Het Geluid Van brengt erfgoed tot leven

Meer info via: www.festivalonderstroom.nl

Locatie

Bereken uw route naar Het Geluid Van Water met Google maps: Routebeschrijving

Dokje van Perry
Scheldekwartier, Vlissingen

Foto’s

Ondersteund door:

Comments

comments