12-13-14-15 december 2013 / Walburgiskerk, Arnhem

Het Geluid Van Stilte in de media: o.a. interviews De GelderlanderUIT in Arnhem magazine, 3voor12 gelderland, Radio 1in de uitzending bij Omroep Gelderland en RTV Arnhemtelevisie-item RTV Arnhem en recensies van CultuurBewust3voor12 gelderlandTheaterkrantArnhem-Direct en Ingrid Bosman.

Het Geluid Van Stilte
Kakofonie in de Kerk

Hoog boven Arnhem tekenen zich steevast de twee stenen torens af van de St. Walburgis, de oudste kerk van de stad. Ruim 700 jaar lang een onverzettelijke baken van rust midden in de drukte. De waan van de dag ging aan haar voorbij, aanvankelijk per koets, later per automobiel. Binnen de dikke muren van de Walburgis tikte de tijd in eigen tempo door. Tot de basiliek dit jaar voorgoed uit de eredienst werd ontheven. Ingehaald door de tijd echoot nu slechts een overdonderende stilte door de kolossale ruimte.

Binnenkort wordt de stilte van de Walburgis doorbroken. In november 2013 trekt muziektheatergroep BOT voor een maand de oudste kerk van Arnhem in. Het gebouw met haar bijzondere akoestiek zal dan van stenen vloer tot houten nok gevuld worden met het klankenspectrum van dit eigenzinnige muziekgezelschap. Twee weken voor kerst speelt BOT in de Walburgiskerk in Arnhem Het Geluid Van Stilte, Kakofonie in de Kerk: een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Kim Arnold. De voorstelling speelt op 12, 13, 14 en 15 december meerdere keren per dag.

Alhoewel een ijkpunt van rust, heeft de Walburgis zelf een zeer veelbewogen geschiedenis. Ruim zeven eeuwen deed ze dienst als katholieke kerk en in die tijd is ze meerdere keren uit de eredienst ontheven. Zo werd de basiliek tijdens de Hervorming gebruikt als gevangenis voor soldaten en als wapenopslag, waarbij en passant een toren werd weggeblazen. In de Franse tijd diende de kerk als paardenstal, en bij de Slag om Arnhem brandde de Walburgis geheel uit. De muren van de kerk bleven grotendeels staan, maar doorboord met kogelgaten en aangevreten door het vuur. Na de oorlog is de kerk herbouwd, om in 2013 haar oorspronkelijke functie wellicht voorgoed te verliezen. Nu dienen haar verhalen als inspiratie voor Het Geluid Van Stilte, een muziekvoorstelling die compleet geïnspireerd wordt door het pand en haar klank.

Voordat de voormalige basiliek een nieuwe bestemming krijgt, zal haar ziel nog één keer klinken in de leegte. In een wereld die steeds meer herrie produceert, probeert BOT de stilte te vangen in een concert. Hoe overweldigend kan het geluid van een enkele voetstap zijn? En hoeveel geluid is er nodig om alles in trilling te brengen?

Het Geluid Van Stilte wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT en Walburgis Arnhem.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, provincie Gelderland, Rabobank, Volkshuisvesting, Stroomversneller Cultuur en onze partners De Nieuwe OostLuxor LiveGelders ErfgoedMusis Sacrum/Schouwburg ArnhemSonsbeek Theater AvenueKCGGelders Archief, AVAGJacobibergStichting SLAKOud-Arnhem, Storia, WillemeenPhonq, Arnhems Muziek Platform, Prodesse Conamur3voor12 gelderland, CasaGelders Genootschap en UIT in Arnhem.

Radio’s in de voorstelling met veel dank aan Radiobaken. Met Radiobaken onderzoekt radio-archeoloog en doe-het-zelf-historicus Robbert van der Horst Nederland per vierkante meter. Eigenzinnige en nieuwsgierigmakende performances met live radio. Met oor voor verhalen en landschap, vol raadselachtige details. En Radiobaken is dol op BOT!


Het Geluid Van Stilte

Donderdag 12 december       19:30 (première), 21:00 (première)
Vrijdag 13 december               19:30, 21:00
Zaterdag 14 december           15:00, 16:30, 19:30, 21:00
Zondag 15 december             14:00, 15:30, 17:00, 19:30

Entree regulier: €10 | Kind (6 t/m 12): €5
Walburgiskerk, Sint Walburgisplein 1, Arnhem

 

Het Geluid Van Stilte in de media: o.a. interviews De GelderlanderUIT in Arnhem magazine, 3voor12 gelderland, Radio 1in de uitzending bij Omroep Gelderland en RTV Arnhemtelevisie-item RTV Arnhem en recensies van CultuurBewust3voor12 gelderlandTheaterkrantArnhem-Direct en Ingrid Bosman.

Bovenaan deze pagina is de volledige videoregistratie te bekijken.

Bekijk de korte videoteaser die vooraf werd gemaakt hier:

Locatie

Bereken uw route naar Het Geluid Van Stilte met Google maps: Routebeschrijving

Walburgis Arnhem
Sint Walburgisplein 1, Arnhem

Foto’s

Ondersteund door:

 

Comments

comments