27-28-29-30 november 2014 / Oud-swingcafé De Elegast Deventer

Bekijk hier een terugblik met foto’s, artikelen en reacties op de voorstelling.

Het Geluid Van de Nacht
Laatste ronde in De Elegast

Stampende klanken, zwetende lijven, bier dat bleef vloeien en legendarische rijen voor de deur, dat was het swing- en keldercafé aan de Brink 10 in Deventer de afgelopen decennia. Het zweet droop er van het plafond terwijl bandjes op een podium van bierkratten onvergetelijke concerten gaven. Niet zelden gebeurden er dingen die het daglicht niet konden verdragen, zoals de nog altijd onopgeloste Deventer putmoord. Vanaf begin dit jaar staat de eeuwenoude kelder leeg, maar daar komt binnenkort verandering in..

Productiehuis Oost-Nederland en muziektheatergroep BOT laten de roerige tijden van de ondergrondse kroeg nog één keer herleven. In een voorstelling die in vier weken op locatie wordt gemaakt, brengt het gezelschap op eigenzinnige wijze het verhaal van de voormalige nachtclub in de middeleeuwse kelder. Op 27, 28, 29 en 30 november speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van de Nacht, Laatste ronde in De Elegast. Een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Danielle van Vree (Het Geluid Van het Erf).

Begin jaren zeventig werd de kelder van het ruim vijfhonderd jaar oude monumentale pand aan de Brink omgebouwd tot café met dansvloer. Eerst als De Gildekelder en later De Elegast. Als elke kroeg in de stad haar gasten had buitengeveegd, kon je daar nog terecht. Op de afgeladen dansvloer was het ook in koude winters heet genoeg voor drank, muziek en misschien een scharrel. Het swingcafé was beroemd vanwege de honderden bandjes die er op een te krap podium furore maakten. Maar ook berucht: in 1972 werd de toenmalige eigenaar drie weken na zijn verdwijning dood gevonden in de afvoerput onder de dansvloer. Daar waar nachtbrakend Deventer doorhaalde tot in de vroege uurtjes had zich een koelbloedige moord voltrokken, die tot op de dag van vandaag niet is opgelost. Binnenkort klinkt voor één keer weer muziek in de kelder. Buiten huilt de wind en gaat de regen over in natte sneeuw. Binnen stampt de muziek door, morst het bier op de grond en druipt de condens van de muur. Er mag gedanst worden!

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, provincie Gelderland, Gemeente Deventer en onze partners De Nieuwe OostBurgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, De Hip, Deventer Schouwburg, Filmhuis De Keizer, Theater Bouwkunde, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Het Kunstenlab, Fietskoerier Deventer, Theaterschip Drost van Salland, Studium Generale Saxion, Boekhandel Praamstra, School van FrieswijkBureau Kunstcircuitde Leeuwenkuil en Evenementenbureau VVV Deventer.

Het Geluid Van de Nacht wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het is onderdeel van de reeks Het Geluid Van, waarmee de makers sinds 2011 ruim honderd voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor duizenden bezoekers bijzondere erfgoedlocaties in Oost-Nederland tot leven wekken, waaronder in 2011 de Deventer graansilo tijdens Het Geluid Van Graan.

 

Het Geluid Van de Nacht

Donderdag 27 november 19:30 & 21:00  (premières)
Vrijdag 28 november 19:30, 21:00 & 22:30
Zaterdag 29 november 16:30, 19:30, 21:00 & 22:30
Zondag 30 november 15:00, 16:30, 19:30 & 21:00

Entree regulier: €10 | Student €7,50 | Kind (6 t/m 12): €5

Bekijk hier een terugblik met foto’s, artikelen en reacties op de voorstelling.

 

Locatie

Foto’s

Ondersteund door:

gemeentedeventerbwhBibliotheek-logodehipdsfilmhuisbouwkundesiedkunstenlablogo_fietskoerierdeventerTheaterschip_talentontwikke15.-Studium-Generale-SaxionSaxionpraamstraschoolvanfrieswijkKunstcircuit_logoBeeldmerk-Leeuwenkuilindeventer

Comments

comments