17-18-19-20 september 2015 / voormalige bibliotheek (Doetinchem)

Bekijk hier een terugblik met foto’s, artikelen en reacties op de voorstelling.

Het Geluid Van Boeken
Laatste hoofdstuk van de bieb

Halverwege de jaren 70 opende aan de Raadhuisstraat in Doetinchem de bibliotheek: een pand met de typische open bouw uit die tijd met kleurtinten die we nu vintage zouden noemen. In die internetloze tijd was het dé verzamelplek van kennis en literatuur. Denk aan de eindeloze boekenwanden op rubriek en alfabet, de tijd van Gerard Reve en Hugo Claus, de Kameleonreeks en Kruistocht in Spijkerbroek. Een openbaar huis met leesplankjes, registersystemen en veel, héél veel papier. Én de bibliothecaris die, op wonderlijke wijze, altijd het juiste antwoord op je vraag wist te vinden, de juiste knipselmap op te vissen of het perfecte boek boven water te toveren. Een plek van ontmoeting, kennis en stilte.

In samenwerking met productiehuis Oost-Nederland wekt BOT de oude bieb nog eenmaal tot leven. In een speciale voorstelling waarin BOT zich begeeft in het grensgebied tussen fictie en non-fictie, wordt in krap vier weken tijd Het Geluid Van Boeken op locatie gemaakt. Met verhalen van weleer en meer boeken dan je in een mensenleven kan lezen maakt BOT een muzikale ode. Ditmaal in samenwerking met vier Gelderse schrijvers: Dennis Gaens, Hanneke Hendrix, Jibbe Willems en Tjitske Jansen. Met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. Op 17, 18, 19 en 20 september speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Boeken – Laatste hoofdstuk van de bieb. De regie is in handen van Vincent de Rooij.

Sinds 2011 is de bibliotheek verhuisd en staat het gebouw met tussenpozen leeg. Plannen voor herbestemming zijn tot nog toe gestrand. Men vindt het gebouw lelijk, uit de mode en te duur voor herbestemming. Maar ondertussen zit het gebouw in het collectieve geheugen van de Doetinchemmers. Hele generaties hebben er immers leren lezen, hun eerste stripboek geleend of zijn er verslingerd geraakt aan net die ene schrijver.

Wat brengt de toekomst voor de voormalige bibliotheek? De grote open ruimte herinnert aan het ritselen van bladzijden en de geur van papier. In Het Geluid Van Boeken maakt BOT gebruik van de opgedroogde bron van kennis en fantasie en biedt daarmee een laatste kans om de bieb nog één keer te zien, te ruiken en te lezen.

De voorstelling wordt georganiseerd in kader van erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderlandprovincie Overijssel, gemeente DoetinchemPrins Bernhard Cultuurfonds en onze partners De Nieuwe OostGelders GenootschapCoöperatie Erfgoed GelderlandGelders ArchiefHeemschut GelderlandErfgoedcentrum Achterhoek en LiemersGruitpoortMuziekschool Oost-GelderlandSchouwburg AmphionHet BorghuisStadsmuseum DoetinchemCafé de EngelenbakOerkroeg SchillerBlije Marktmuseum Ut Olde Ambacht, Bibliotheek West-AchterhoekDRU CultuurfabriekRijnbrink Groep en VVV Doetinchem.

Het Geluid Van Boeken wordt gemaakt door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het is de twaalfde editie van de voorstellingenreeks Het Geluid Van, waarmee de makers sinds 2011 ruim 155 voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor meer dan 7500 bezoekers bijzondere (erfgoed)locaties in Oost-Nederland tot leven wekken, van graansilo tot tuinderskas, van herberg tot basiliek.

Het Geluid Van Boeken – Laatste hoofdstuk van de bieb
Donderdag 17 september: 19:30 uur | 21:00 uur (première)
Vrijdag 18 september: 19:30 uur | 21:00 uur
Zaterdag 19 september: 15:00 uur | 16:30 uur | 19:30 uur | 21:00 uur
Zondag 20 september: 13:30 uur | 15:00 uur | 16:30 uur | 19:30 uur

Entree regulier: €10 | Student €7,50 | Kind (6-12): €5

Bekijk hier een terugblik met foto’s, artikelen en reacties op de voorstelling.

 

Locatie

Foto’s


Ondersteund door:

gemaaktingelderland      Erfgoed-Gelderland1-LOGO-BASIS-groot-zwartGA-logo_kleurerfgoedvereniging-HeemschutLogo_Erfgoedcentrum_defGruitpoort_vierkant_fcmog_pms2597_a5cmykamphionBorghuis-logo-diapositiefLogo_Stadsmuseum_Doetinchemcropped-logomaanlogotransDeBlijeMarkt_druk_kleurLogoLogo_Rijnbrink_GroepScan-1West-Achterhoek_logo-lang_RGemeente-Doetinchem

Comments

comments